Jordgubbs- och rabarbercheesecake

En egenkomponerad cheesecake med jordgubb och rabarber, denna går att förbereda i förväg och ha i frysen. Om den är fryst behöver man ta fram den dagen innan servering och tina upp i kylen. Den går såklart att äta lite frusen också.

Ingredienser:

  • 150 g digestivekex
  • 75 g smör
  • 12 gelatinblad
  • 350 g rabarber
  • 350 g jordgubbar (det går bra att använda tinade frysta jordgubbar men undvik att använda jordgubbsspadet)
  • 100 g strösocker
  • 150-250 g florsocker
  • 2,5 dl vispgrädde
  • 500-600 g färskost, rumsvarm

 Garnering:

  • ca 2 dl Jordgubbsspad 
  • 2 st Gelatinblad
  • ca 50 g Rabarber 
  • 1 dl Socker 
  • 1,5 dl Vatten

 Gör så här:

1. Klä botten på en springform, ca 24 cm, med bakplåtspapper och klä ev. insidan av formen med tårtplast
2. smält smöret
3. Smula digestivekexen, antingen i en matberedare eller i en påse som du har stängt och kavlar på.
3. Blanda smöret och smulorna ordentligt och tryck ut massan i formen. Använd baksidan av en sked för att få en jämn yta. Låt botten vila i kylen medan du gör fyllningen.
4. Lägg gelatinbladen i kallt vatten i ca 10 min. 
5. Skär rabarbern i ca centimetertjocka skivor. Spara en stjäl som är ca 20 cm.
6. Koka ihop rabarbern och strösockret, ca 10 minuter.
7. Krama vattnet ur gelatinbladen och låt smälta i rabarbern. Ställt åt sidan och låt svalna.
8. Vispa grädden
9. Blanda färskosten, 500 gram, med grädden.
10. Mosa jordgubbarna och tillsätt i rabarbern.
11. Blanda i den mindre mängden florsocker i jordgubbs- och rabarberblandningen. Smaka av och tillsätt mer florsocker om det behövs.
12. Rör ned jordgubbsblandningen i färskostsmeten. Smaka av och tillsätt ev. mer färskost. Häll allt över botten.
13. Låt svalna i kylen i minst fyra timmar. Det går även bra att ställa cheesecaken i frysen.
 Garneringen:

Jordgubbsgelé:
1. Lägg gelatinbladen i vatten i ca 10 minuter
2. Värm jordgubbsspadet i en kastrull 
3. Krama ur gelatinbladen och lägg i jordgubbsspadet så att de smälter. (det ska inte koka)
4. Ta kastrullen från plattan och låt svalna. 
5. Häll vätskan över cheesecaken när cheesecake har stelnat något, och ställ in i kylen/frysen igen.

Rabarberskruvar:
1.  Koka ihop en sockerlag med vatten och socker
2. Hyvla den sparade rabarberstjälken med en osthyvel eller potatisskalare.
3. Lägg rabarberskivorna i sockerlagen och låt de ligga tills de är mjuka. (Det går att göra en litet lätt uppkok)
4. Vira de mjuka rabarberskivorna runt sugrör, som en spiral.
5. Lägg sugrören med rabarberskivorna i en plastpåse och frys in.

Strax innan servering tar du fram rabarberskruvarna (de behöver någon minut på sig att tina upp). Dra försiktigt av dem från sugrören och lägg i en hög på cheesecaken. 


Kommentarer

Populära inlägg