Glass

Glass är nog min last här i livet. Glass passar utmärkt som dessert eller tillbehör till exempelvis paj året runt. Mitt glassintresse började för några år sedan när vi var bortbjudna och fick hemmagjord glass till dessert tillverkad i glassmaskin. Efter det var jag fast och kunde inte sluta tänka på glass. När jag kom hem köpte jag en glassmaskin (utan kompressor) och glassmaskinen har använts året runt sedan dess. Under somrarna är glassmaskinen den mest använda köksmaskinen och glass äts och serveras en hel del. Med anledningen av den ökade glassproduktionen blev det även dags att införskaffa en ny och större maskin. Denna gång en med kompressor.

Jag har testat ett antal recept och mixat och provat mig fram. Här nedan presenterar jag olika grundrecept till glass och sorbet.

Det enklaste sättet att göra glass är att blanda vispad grädde, kondenserad mjölk och någon smaksättning. För att göra kolaglass krävs endast två ingredienser, karamelliserad kondenserad mjölk och grädde. Denna glass tycker jag tenderar att bli lite väl söt då sockermängden inte kan justeras.

Ett annat recept som fortfarande är ganska enkelt men som ger godare glass är att blanda vispad grädde med vispade ägg, socker och vaniljpulver. Då får man en klassisk vaniljglass.

Ett annat alternativ är att ha äggvita som bas som vispas till maräng-liknande smet och sedan tillsätts en mindre mängd vispad grädde. I denna glass rekommenderas endast riven choklad, hackade mandlar/nötter, strössel och smaksättningar som inte innehåller vätska (ex. puréer från frukt) .

 Ett fjärde alternativ är att använda äggulor som vispas med socker och blandas med vispad grädde och någon smaksättning (puré).    
 

Kommentarer

Populära inlägg