Dammsugare

I julklapp fick jag 2,5 kg marsipan i fem olika färger :) När jag visade upp marsipanen för en kompis sa hon "nu kan du göra dammsugare". Där och då blev jag jättesugen på att göra just det. Jag har aldrig tidigare gjort dammsugare och fick börja leta recept.

Det började med att jag gjorde en sockerkaka sedan använde jag mig av



Du behöver:
100 g smör, rumstempererat 
1 dl florsocker 
3 msk kakao 
2 tsk vaniljsocker 
4 dl sockerkakssmulor (jag har även använt smulor från lussekatter, se mer längst ner)
ca 375 g marsipan 
valfri smaksättning - jag valde bittermandelarom och Björnbärsarom. Bittermandel var helt klart att föredra.
choklad - jag tog mörk bakchoklad.
Potatismjöl eller majsstärkelse (maizena)

Gör så här:
1. Blanda smör, florsocker, kakao, vaniljsocker och sockerkakssmulor. 
2. Blanda i din smaksättning.
(I och med att jag gjorde dubbel sats delade jag degen i två delar och smaksatte den ena med björnbär och den andra med bittermandel. Jag arbetade med en sats i taget och lät den andra står i kylskåpet eller frysen under tiden)
3. Dela degen i 4-5 bitar och rulla till jämntjocka längder. 
4. Lägg längderna i frysen tills rullarna är helt kalla.
5. Kavla ut marsipanen tills den är 2-3 mm tjock. Jag delade marsipanen i lika många bitar som jag hade längder och kavlade ut en åt gången. Använd potatismjöl eller majsstärkelse vid utkavling. 
6. Lägg på en av längderna. Skär marsipanen så att den är lite längre är fyllningen. Rulla längden i marsipanen och skär av marsipanen så att den precis går om lott. 
7. Rulla några varv så att skarven försvinner och skär i bitar.



Värm choklad och doppa ändarna. Doppa först den ena ända på alla bitarna och sedan den andra ändan. Låt de ligga på bakplåtspapper när chokladen stelnar. Tips! när du lagt ner biten på bakplåtspapper tryck då lite lätt på biten (på den sidan du inte just doppat i choklad) så att all överflödig choklad åker in under. 


I julas hittade jag några påsar med lussekatter längst in i frysen. Jag tinade upp allihopa, plockade bort russinen och smulade ner dem och frös in smulorna. Jag provande något senare att göra saffrans-dammsugare. Då uteslöt jag kakao, smaksättningen och troligtvis vaniljsockret (kommer tyvärr inte ihåg exakt hur jag gjorde.) Ska prova lite längre fram att göra dammsugare av de "lussekatterna" som inte innehöll saffran istället för sockerkakssmulor.

Kommentarer

Populära inlägg