Hallon och vitchoklad tårta

För att fira segern i Vinterracet gjorde jag denna tårta. En ljus tårtbotten som delats i tre. Ett lager med vit chokladmousse och ett lager hallonkompott, täckt med hallonpannacotta. Det blev en otroligt god tårta där alla fyllningar och pannacottan var lätt att jobba med.

Allt behöver förberedas 1-2 dagar innan servering i och med att fyllningarna behöver stelna. Jag gjorde tårtbotten, fyllningarna och pannacottan på förmiddagen innan och monterade tårtan på eftermiddagen/kvällen innan. Jag täckte tårtan samma dag som den serverades.

Vit chokladmousse
150 g vitchoklad
1,5 gelatinblad
3 dl vispgrädde

1. Hacka den vita chokladen.
2. Lägg gelatinet fem minuter i kallt vatten.
3. Koka upp 1 dl vispgrädde och häll det över chokladen (se till att all choklad smälter)
4. Krama ur vattnet ur gelatinet och blanda ner i chokladblandningen.
5. Vispa 2 dl grädde och vänd ner i chokladblandningen. Låt stå kallt ett par timmar.
6. Spritsa ut på tårtan


Hallonkompott
2 gelatinblad
300 gram hallon
1 dl strösocker

1. Blötlägg gelatinbladen i kallt vatten i ca 10 minuter.
2. Koka hallonen och socker på låg värme i cirka tio minuter.
3. Rör ner de urkramade gelatinbladen i den varma kompotten.
4. Låt kompotten svalna i en bunke. (När det är dags att fylla tårtan kan du röra runt lite i kompotten om den har hunnit bli lite för stel)

Hallonpannacotta
För mig räckte detta recept till att täcka tårtan och några små spritsade dekorationer. Ska hela tårtan spritsas hade jag tagit receptet gånger 1,5.
5 dl grädde
4 dl frusna hallon
3 msk socker
3,5 st gelatinblad

1. Lägg gelatinbladen i kallt vatten
2. Värm hallonen i en kastrull och sila bort kärnorna. 
3. Häll grädde, hallonpurén och socker i en kastrull. Koka upp och låt sjuda i ett par minuter.

4. Vrid ur gelatinbladen och lägg dem i den varma vätskan. Rör tills de är upplösta.
5. Ställ i kylen i minst 2 timmar.
Vispa sedan och spritsa/spackla på tårtan.

Montera tårtan 
1. Dela tårtbottnen på tre. Ta den tjockaste bottnen underst.
2. Bred ut hallonkompotten och lägg på en botten.
3. Spritsa den vita chokladmoussen och lägg på den sista bottnen.
4. Spritsa/spackla tårtan med hallonpannacottan.








Kommentarer

Populära inlägg