Björnbärsprinsess

Min första tvåvånings-tårta innehöll vaniljkräm och björnbärssylt, täckt med marsipan. Tårtan är gjord med ljusa bottnar.

Bottnarna bakades en vecka innan (18 och 25 cm) och frystes in. Sylten gjordes några dagar innan och vaniljkrämen gjordes två dagar innan. Tårtan monterades och täcktes dagen innan servering.

Till att täcka tårtorna gick det åt ca 1 kg marsipan och ca 1 liter grädde.

Björnbärssylt 
Ca 520 gram björnbär
Ca 220 gram syltsocker

Värm björnbären i en kastrull, tillsätt sockret och låt koka i några minuter.
Häll sylt i en ren burk och låt svalna. Ställ sedan in i kylen.

Vaniljkräm 
Snabb marsan sås pulver 7,5 msk
Mjölk 3,5 dl
Vaniljpulver 1 tsk
Florsocker 1 msk

Blanda marsan-pulvret, vaniljpulvret och florsocker. Tillsätt mjölken och följ anvisningarna på förpackningen.

Montering
1. Dela bottnarna på tre.
2. Bred på vaniljkräm på de två tjockaste bottnarna (en 18 cm och en 25 cm). Lägg dessa på var sin tårtbricka. Tänk på att inte göra den lilla tårtbrickan för liten. Tårtan kommer att bli något större när den spacklas och täcks med marsipan.



3. Lägg på en botten på vardera tårta och bred ut sylten.
4. Lägg på den sista tårtbotten och spackla ett tunt lager med grädde. Ställ in i kylen.

När tårtan stått i kylen någon timme och grädden har satt sig på tårtan spacklas den en gång till, denna gång ett tjockare lager och lägg på ytterligare grädde överst. Låt stå i kylen tills grädden har satt sig.

Samma dag eller dagen innan servering
Mät tårtorna och räkna hur stora marsipanlock du behöver kavla ut.
Kavla ut ett lock, 3-4mm, använd majsstärkelse för att de inte ska fastna.
Stryck ut ett tunnt lager rapsolja på den sidan som ska ligga mot grädden.
Lägg på locket, stryk ut locket, räta ut vecken och skär av överbliven marsipan.
Kavla sedan ut nästa lock och upprepa proceduren.

Montera ihop tårtorna 
Strax innan servering trycker du ner fyra tjocka sugrör i den stora tårtan och klipper av i lika längd. Utgå från de sugröret där tårtan är som högst när du klipper av. Ställ sedan den mindre tårtan på sugrören.

Garnera med exempelvis rosor och blad.
Jag garnerade även med "socker" spets.


Kommentarer

Populära inlägg