Tårtbotten (ljus)

Jag brukar använda mig av ICAs recept när jag ska göra ljusa tårtbottnar. Lyckas alltid med detta recept (förutom den gången då jag öppnade ugnsluckan alldeles för tidigt).

Receptet är gjort för en form som är ca 24 cm i diameter. Det är alltid svårt att uppskatta hur många bitar det blir/hur många personer tårtan räcker till. Det beror helt på fyllningen. ICAs recept säger 10 personer.

Du behöver:
4 ägg 
2 dl socker 
1 dl vetemjöl (à 60 g) 
1 dl potatismjöl (à 80 g) 
1 tsk bakpulver
smör och mjöl till formen 
Gör så här:
1. Sätt ugnen på 175°C.
2. Smörj och mjöla en form med löstagbar kant, ca 24 cm i diameter.
3. Vispa ägg och socker pösigt i en bunke med elvisp ca 3 minuter.
4. Blanda vetemjöl, potatismjöl och bakpulver i en annan bunke. 
5. Sikta ner mjölblandningen i äggblandningen. Blanda försiktigt med en slickepott till en jämn smet.
6. Häll smeten i formen. Grädda i nedre delen av ugnen ca 30 minuter. Kontrollera med provsticka att kakan är helt torr. Om du öppnar ugnsluckan för tidigt finns det risk för att kakan sjunker ihop och/eller blir döbakt. Låt svalna helt.
Tips på fyllningar; vaniljkräm, blåbärsmousse, rabarber och jordgubbsmousse, sylt, skivade bananer.

Kommentarer

Populära inlägg