Smörgåstårta med skinka och ägg
Detta recept är hämtat från SVT, Hela Sveriges smörgåstårta. Jag har gjort dessa smörgåstårtor vid några tillfällen och de har alltid fått mycket bra betyg, även från de som vanligtvis inte gillar smörgåstårtor. Fördelen med denna smörgåstårta är att den inte upplevs så fet eftersom att färskost och crème fraiche används.
Det här behöver du:
Det här behöver du:
Botten
- 8 st halvmåneformade brödkakor (Hönökakor)
Ostkräm till fyllningar och täcke
- 600 g färskost naturell (inte light)
- 6 dl crème fraiche (inte light)
- 1,5 tsk salt
- 1 tsk vitpeppar
Skinkfyllning
- ½ sats ostkräm
- 200 g skinka
- 1 dl inlagd gurka
- 1 st äpple
- 10 cm purjolök
Äggfyllning
- 1/4 sats(er) ostkräm
- 5 st hårdkokta ägg
- ½ dl hackad persilja (fryst går bra)
- 1 tsk senap (valfri sort)
Till garnering
- minst 12 skivor skinka
- minst 12 skivor ost
- 1 paket cocktailtomater
- ½ st gurka
- 3 st hårdkokta ägg, klyftade
Till kantning
- 1 kruka sallad
Så här gör du:
Ostkräm1. Vispa färskost och crème fraiche hårt i maskin/elvisp. Smaka av med salt och peppar.
2. Dela upp krämen i 4 lika stora delar. Spara 1/4 till täcke, ställ i kyl.
Skinkfyllning
3. Finhacka skinka, gurka, äpple och purjo. Blanda med hälften av ostkrämen.
Äggfyllning
4. Finhacka ägg och persilja. Blanda med senap och en fjärdedel av ostkrämen.
Montering
5. Lägg ihop 2 brödskivor till en cirkel på en bricka, bred ut hälften av skinkfyllningen ovanpå. Jämna till. Lägg på ett lager bröd, bred på äggfyllning. Lägg på ett lager bröd och resterande skinkfyllning, avsluta med ett lager bröd.
6. Täck med något fuktad handduk eller plastfolie. Ställ i kylen. Detta kan du med fördel göra dagen innan, men det är inte nödvändigt.
7. Kantskär tårtan runt om. Stryk upp dvs täck tårtan runt om med resterande ostkräm. Lägg rullar av skinka och ost vackert ovanpå tårtan. Lägg på äggklyftor, tomater och gurkskivor.
8. Garnera kanterna med sallad.

Kommentarer
Skicka en kommentar